Hallo allemaal!

Mijn avontuur bij Wazzup begon in 2006, als inhuurkracht, met een mooie uitdaging: maak een nieuwe versie van Housenet: het website platform voor de makelaardij. Dit keer een versie die niet bezweek onder het toenemende aantal klanten en het succes van het systeem. Zó ging ik bij Wazzup van start en ontstond Housenet 2. Echt origineel met productnamen voor Housenet zijn we overigens nooit geweest.

Al snel werd ik geraakt door het enthousiasme en de drive van de mensen bij Wazzup. Hier wil ik bij horen; hier wil ik werken! En dat lukte. Van developer naar architect en uiteindelijk eindverantwoordelijk voor de techniek (als je van Engels houdt: ik werd de CTO).

Er zat meer in, en dat wisten we. En daarom zijn we in 2009 naast Housenet gestart met een nieuw CRM pakket voor de makelaardij: Venum. En weer met een mooie uitdaging voor mij: “vervang het huidige CRM pakket Effect on the Web en maak een pakket dat voorbereid is op ontwikkelingen in de toekomst en dat tevens een flinke groei in aantallen gebruikers aankan”.

Eerlijk gezegd was dat in het begin iets teveel gevraagd. We hadden te weinig financiële middelen, ontwikkelaars en ervaring om het systeem in één keer geruisloos live te brengen. Maar we hebben gevochten en is het gelukt om van Venum uiteindelijk toch een prettig werkend pakket te maken.

Na een nieuwe versie van Housenet, versie 3 😊, was het in 2016 tijd voor een nieuwe versie van ons CRM pakket. Maar waarom dit keer niet helemaal anders? Een platform in plaats van een pakket. Waar de makelaar de baas is; waar hij/zij bepaalt met wie hij/zij gegevens deelt. Een ‘open’ CRM platform waaraan andere partner ontwikkelaars en software leveranciers gerust mogen koppelen: gegevens ophalen én opslaan. Graag zelfs! En zo ontstond het Kolibri platform.

Voor mij weer een mooie uitdaging: “maak met het team een ‘open’ CRM platform, waarbinnen makelaars niet alleen zelf bepalen waar ze aanbod publiceren, maar ook hoe ze hun kantoor automatiseren”.

Met de kennis die we de jaren ervoor hadden opgedaan, iets meer financiële middelen en een groter team met meer ervaring ontstond het Open API platform Kolibri. We ontwikkelden eerst het koppelplatform (“de API”) waar partner ontwikkelaars en software leveranciers aan kunnen koppelen en vervolgens daarbovenop ons eigen Kolibri CRM pakket.

Begin 2019 werd mijn rol binnen Wazzup groter. Als eindverantwoordelijke (voor de liefhebbers: CEO) werd ik niet alleen verantwoordelijk voor de techniek, maar nu voor alles binnen Wazzup. En dat heb ik geweten. Gelukkig bleken de mensen uit het team nog niet ontdekte capaciteiten te bezitten waardoor we de klus als team voor elkaar kregen. De lat kwam steeds hoger te liggen en we durfden elkaar steeds meer uit te dagen. De beste gebruikerservaring werd het credo; de gebruiker het middelpunt. En al het andere werd veel minder relevant.

Inmiddels gebruiken meer dan duizend makelaarskantoren Housenet en/of Kolibri en de klanttevredenheid is groter dan ooit. Ook partner developers en software leveranciers zijn enthousiast en onder de indruk van de Open Api en onze integratie mogelijkheden. Tevreden zullen we bij Wazzup nooit zijn, maar trots en enthousiast zijn we zeker!

Dit jaar zijn we begonnen met een flinke uitbreiding op Kolibri: de Kolibri Uitwisseling. Met deze functie kan de makelaar snel zoeken, filteren en sorteren binnen al het actuele en archief aanbod uit verschillende Nederlandse vastgoed databases. Binnen een paar milliseconden uit bijna 1,5 miljoen transacties de panden uit een specifieke wijk met een prijswijzigingen tevoorschijn  halen is nu mogelijk!

Nu de Kolibri Uitwisseling klaar is ben ik toe aan een nieuwe uitdaging. Maar nu niet meer voor Housenet of Kolibri. Met het volste vertrouwen dat het team er een nog groter succes van weet te maken, draag ik Kolibri en Housenet over aan de nieuwe organisatie Kolibri. Ik neem afscheid en ga broeden op een nieuw (ICT) avontuur.

Trots ben ik op het team; de mensen achter Housenet en Kolibri. Zij die Housenet en Kolibri hebben ontworpen, ontwikkeld en live hebben gebracht. De mensen die onze producten onderhouden en verkopen, gebruikers begeleiden bij de overstap en het gebruik ervan. En natuurlijk op de mensen van de financiële administratie, die de lastige taak hebben de groei bij te houden; de juiste abonnementen te starten en facturen op tijd te sturen. Bedankt! Het was heerlijk om met jullie samen te mogen werken.

Ook jij, klant, leverancier, partner of aandeelhouder: bedankt! Zonder jou waren we nooit zo streng op onszelf geweest en was het nooit zo goed gelukt. Dank en wellicht tot ziens!

Ronald Evers