Het komt vaak voor. Makelaars websites vol lappen tekst, dubbele content, wollige schrijfstijl of spelfouten. Het leest moeizaam en geeft niet de gewenste uitstraling. Het resultaat van een ‘slechte’ tekst is dat de websitebezoeker vroegtijdig afhaakt. Natuurlijk, niet iedereen is een schrijfwonder. Het goede nieuws is: dat hoeft ook niet!

Een pakkende tekst schrijven gaat niet om het gebruik van dure woorden en een perfecte zinsopbouw. Het betekent dat je de lezer meeneemt in een verhaal. Maar vooral, dat je de lezer niet na twee zinnen kwijt bent. Het klinkt makkelijk, je woorden op schrift zetten. Toch is dit lastiger dan je denkt!

Ben jij van nature geen woordensmit? Geen zorgen! Met deze 10 tips ben jij in no-time een betere schrijver.

1. Vind je identiteit

Judith Mulder, copywriter bij firMM vertelt hoe belangrijk het is om als makelaar je identiteit te beschrijven. Vraag jezelf eens af wat je drijfveren zijn. Probeer daar je identiteit uit te halen en die op papier te zetten.

“Vaak is het persoonsgebonden welke manier van schrijven jij leuk vindt. Schrijven met emotie, of juist kort en bondig. Een tip is: maak een heldere profielschets van je organisatie, maar maak het niet TE persoonlijk. Hierdoor ben je toegankelijk voor elke bezoeker van je website.”

De tekstschrijfster vertelt verder dat het belangrijk is om je USP’s te benoemen. Wat onderscheidt jou van andere makelaars? Wat bied jij aan de woningzoeker ten opzichte van de concurrentie?

2. Schrijf bezoekersvriendelijk

Het lijkt een open deur, en tóch gaat het erg vaak fout. Je denkt bezoekersvriendelijk te schrijven, maar vaak valt dit tegen. Zelf merken we het vaak, je schrijft, en schrijft en schrijft. Tot een bepaalt punt wanneer je de tekst terugleest en merkt dat het niet soepel gaat… ‘schreef ik dit nu’?

Het lijkt alsof je onderwerpen moeilijker maakt dan ze zijn. Zinnen zijn lang en hebben een moeilijke opbouw.

Wat doe je hieraan? Judith Mulder legt uit: “Maak teksten niet te lang. Probeer het kort en bondig te houden. Bedenk vooraf wat de kern van je tekst is en schrijf daar naartoe. Je wil to-the-point informatie leveren. Geen wollige verhalen.”

Lees ook de ‘10 schrijftips voor makelaars van Funda om jouw schrijfstijl snel te verbeteren.

3. Schrijf in spreektaal

[Deze techniek lijkt simpel, maar is o zo moeilijk. Dit is een techniek waarmee je de lezer meeneemt in een langere tekst, bijvoorbeeld een blog. Spreektaal schrijven lijk makkelijk, maar geloof ons, dat is het verre van. In het artikel Schrijf in spreektaal en win klanten van Frankwatching beschouwen zij een onderzoek naar schrijftaal vs. spreektaal. We zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje

  1. “Een vlotte toon is niet respectvol.” Dit is niet waar. Respect dwing je niet af door het schrijven van ingewikkelde teksten. Integendeel, je wil juíst dat je lezer de tekst begrijpt. Je wil juist niet dat je tekst vraagtekens oproept.
  2. “Een ander misverstand is dat schrijftaal dom en kinderachtig overkomt.” Informeel schrijven doet niets af aan je boodschap of vakkundigheid. Een complexe tekst die duidelijk is omschreven is vaak sterker dan een tekst die moeilijk leest.
  3. “Informeel schrijven betekent slechte grammatica.” Dit is nog een ander misverstand. Informeel schrijven betekent niet dat je tekst taalfouten bevat. Je begrijpt een tekst – zonder dure woorden –  vaak makkelijker dan een tekst vol vakjargon, die je meerdere keren opnieuw moet lezen.

4. Zoek zelf een woning

Verplaats jezelf eens in jouw klant. Ga de bekende woningsites of makelaarssites af en let eens op de teksten. Let dit keer niet op de woning zelf, praktische ligging of prijs. Kijk eens écht naar de tekst. Wat spreekt jou aan? Wat ervaar je als vervelend? Stoort je niets, top! Vaak gelden de ergernissen ook voor anderen. Kijk hier kritisch naar en bedenk hoe je het anders zou doen.

Door jezelf eens in de schoenen van een (ver)koper of (ver)huurder te plaatsen leer je wat hun behoefte is. Je wordt een betere tekstschrijver door in de huid te kruipen van een klant. Doe hier je voordeel mee.

5. Gebruik foto/video

Het lijkt logisch. Mooie foto’s en video’s betekent een verbetering van je tekst, toch? Toch zien we dit nog vaak fout gaan.

Beeldwerk gaat hand in hand met je tekst, zorg daarom dat die twee hetzelfde gevoel uitstralen. Een goede combinatie van sprekende foto’s en tekst op je site zorgt voor een professionele uitstraling. Het geeft de bezoeker van je website een vertrouwd gevoel.

6. Realistische woonomschrijving

Alle sites staan volgeschreven met dezelfde standaard woorden en zinnen. ‘Tuin op het zuiden’, 2 woonlagen, ‘in woonwijk’ en ‘vrij uitzicht’. Het zijn woorden of korte zinnen die wat basisfeiten aanduiden.

Dit zijn prima omschrijvingen die helder aangeven hoe de (woon)omgeving eruitziet. Maak hierin de dingen niet mooier dan ze zijn. Daarmee snijd je jezelf in de vingers.

Wat je wel kunt doen is aangeven of de buurt kindvriendelijk is. Verwijs naar een basisschool die om de hoek zit. Omschrijf de praktische feiten in en om de woning.

Denk eraan, blijf altijd eerlijk en realistisch, maar geef gevoel aan de tekst. Je websitebezoekers zullen dit waarderen.

7. Schrap ‘schrapwoorden’

Schrapwoorden zijn woorden die je eigenlijk uit een tekst kunt – je voelt hem al aankomen – schrappen. Het zijn vaak overbodige woorden die iedere schrijver gebruikt in een tekst. Woorden als toen, terwijl en namelijk gebruiken we vaak in overvloed. Schrijvis heeft een lijstje gemaakt van woorden die je vaak meteen uit je tekst kunt halen: ‘Deze 21 woorden kun je uit je tekst schrappen’.

Schrappen maar!

8. Teksten op Facebook

Voor veel makelaars is Facebook een belangrijk communicatiekanaal. Hier ben je als woningzoeker als een van de eerste op de hoogte van een nieuwe woning.

Teksten zijn:

Voor het gebruik van Facebook is natuurlijk geen goed of fout. Ieder doet het op zijn eigen manier. Je ziet veel verschillende dingen. Soms zie je te veel gebruik van emoticons. Dit leidt af van de tekst en kan soms kinderachtig overkomen.

Let wel: Het kan een strategie zijn, en voor jou werken. Maar vaak leest het niet erg lekker.

 

Belangrijk:

In een Facebookbericht met woningaanbod wil je als woningzoeker een kort overzicht van de belangrijkste punten. Denk hier bijvoorbeeld aan: ligging, woninginrichting (aantal kamers) en de prijs.

Hierna wil je de woningzoeker zo snel mogelijk naar je website toe leiden. Maak hiervoor een call-to-action. Dit kan in de vorm van een linkje naar je website.

9. Do’s and Don’ts

Als tips heeft Judith Mulder een aantal Do’s & Don’ts waar je aan kunt denken tijdens het schrijven van jouw makelaarsteksten.

Do’s

“Ben realistisch maar enthousiast. Schrijf aantrekkelijk, maar overdrijf niet. Denk aan afwerking van teksten. Spelling en interpunctie zijn zó belangrijk. Alle (spel)fouten leiden af van de daadwerkelijke boodschap. Laat je tekst goed nakijken door een tweede persoon.”

Don’ts

“Persoonlijke interpretaties zijn oké, maar probeer niet je eigen mening te ‘pushen’ in een tekst. Te veel bijvoeglijke naamwoorden zijn onnodig en maken de tekst minder plezierig om te lezen. Deze wil je dus vermijden”

En…

10. Laat anderen lezen

Last but not least… Leg jouw teksten voor aan je gebruikers. Vind een of twee klanten waar je goed contact mee hebt. Wat vinden zij van de tekst? Vinden zij het lekker weglezen of komen ze er moeilijk doorheen?

Vaak vinden klanten het leuk als je om hun mening vraagt. Dit geeft jou weer waardevolle feedback.

Judith Mulder

j.mulder@firmm.nl

LinkedIn

Meer weten over ons CRM-systeem?

Neem dan contact op met een van onze collega’s.