Ooit was er een periode waarin we zonder klantsysteem (CRM) werkten. De klantinformatie stond overal en nergens opgeslagen. We waren ervan overtuigd dat we geen hulpmiddel nodig hadden om overzicht te houden. Het resultaat: een overvolle mailbox en dubbele afspraken. En, oh ja, waar had je dat ene telefoonnummer opgeslagen? Kortom, één grote chaos.

Gelukkig is hier iets op bedacht, namelijk: Customer Relationship Management (CRM). Ook wel, klantrelatiebeheer genoemd. Een CRM-systeem is een tool dat wordt gebruikt door bedrijven die, juist, klanten hebben. Heeft dan bijna iedere organisatie zo’n systeem? Dat klopt, vrijwel alle bedrijven hebben een manier nodig om de informatie van en de communicatie met hun klanten vast te leggen.

We spraken Ruud Smit van Makelaarshuis Amsterdam – Zaanstad over het gebruik van CRM-systemen en de voordelen hiervan. Zijn kennis en ervaring kunnen jou op weg helpen bij het maken van de juiste keuze.

Dag Ruud, kun je vertellen wat volgens jou CRM is en wat jouw bedrijf ermee doet?
“Dat kan ik zeker! Customer Relationship Management is een manier om alle interactie met je klant vast te leggen. Het is een plek waar al onze klantgegevens zoals, bezichtigingen en verhuur statussen staan opgeslagen. Je wilt dit in één gesloten omgeving gebundeld hebben waar alleen jij bij kan.

Stel, je spreekt telefonisch met een klant, dan maak je na dat gesprek notities van belangrijke informatie die je ontvangt. De volgende keer dat je deze klant belt, zie je precies waar het gesprek over ging. Je kunt hierdoor gericht doorgaan op belangrijke zaken en zo voelt de klant zich gehoord.

Wij gebruiken het vooral om overzicht te creëren. Toen ik begon in de makelaarswereld had ik het nog niet nodig, maar op het moment dat je begint te groeien is dit wel het geval. Wanneer je twee huizen verhuurt is het zonde om een compleet systeem te kopen. Verhuur je er meer en word het serieuzer, dan maakt het je werk een stuk makkelijker.”

Wat heeft een CRM-systeem volgens jou nodig om gestructureerd te werken?
“Voor mij is een goede automatische workflow erg belangrijk. Daarmee bedoel ik een systeem dat jou begrijpt. Stel, je klant levert verschillende documenten aan, maar je mist er nog één om het dossier compleet te maken. Dan is het harstikke fijn als ik daar een melding van krijg. Ik wil iets hebben wat mij controleert, en mij erop attendeert wanneer iets mist. Dit soort zaken vind ik belangrijk.”

Je hebt door de jaren heen verschillende klantbeheer software gehad. Wat ontbrak er aan de voorgaande wat je nu wel hebt?
“Dat klopt. Zoals ik al zei vind ik het belangrijk dat er een goede workflow in het systeem zit en dat het er gelikt uitziet. Op dit moment gebruik ik Kolibri. Ik ben erg tevreden over het systeem en het backoffice personeel wat daar zit. Zij komen hun afspraken snel en goed na, dat vind ik erg knap en geeft mij een goed gevoel. In dit geval gaat het om de goede samenwerking die ik heb. Dit miste ik voorheen wel eens.”

Tot slot, wat raad je een makelaar aan die op zoek is naar een passend CRM-systeem?
“Je hebt verschillende soorten makelaars: verhuur, verkoop, noem het maar op. Voor iedere soort makelaar kan het nét anders zijn. Als ik hierin advies moet geven raad ik een makelaar aan om op zoek te gaan naar een systeem waar alles onder één dak gevestigd zit.

Dus, de software, website én app. Het is erg fijn wanneer al je contacten lopen bij een backoffice die voor je klaar staat. Een die je kan helpen wanneer jij hulp nodig hebt.”Meer weten over ons CRM-systeem? Neem dan contact op met een van onze collega’s.